Dankzij Dorine ga ik mijn droom ontdekken

Dorine Huijbregts Uncategorized Leave a Comment

Doe ik in mijn werk echt wat ik leuk vind? Ben ik een ondernemer? Pas ik echt in het familiebedrijf? Waar ligt mijn toekomst?

De lockdown is voor mij een geschenk om echt even stil te gaan staan bij dit soort vragen, een klein beetje gedwongen. Ik neem nooit tijd om lang na te denken over wat ik precies wil en belangrijk vind in mijn werk. Want wat heb ik de afgelopen jaren geleerd? Waar wil ik heen met mijn bedrijf? Met deze vragen kwam ik terecht bij Dorine Huijbregts, ondernemers- en bedrijfsopvolgingscoach, die onze familie al eerder goed begeleid heeft bij opvolgingsvragen. Zelf deze vragen beantwoorden lukt mij namelijk niet. En dat is moeilijk wanneer je gewend bent alles zelf te doen: van laminaat leggen en internet kabels trekken tot contracten maken.

Contact met Dorine

Met Dorine is snel een klik, ze komt zelf uit een ondernemersfamilie en we zitten al snel op één lijn. Ze is enorm ervaren en weet dat hulp vragen moeilijk kan zijn. Een belangrijke oefening voor mij als onderdeel van het coachings proces  is terug gaan naar het verleden; wat vond ik toen leuk om te doen en waar werd ik ontzettend blij van? Heb ik dit in mijn huidige werk? Deze vraag is net zo belangrijk om toe te passen op het nu; waar word ik nu erg blij van? Het lijkt zo makkelijk, maar het tegendeel is waar. Het kost tijd en energie om hierover na te denken. 

Advies vragen en lijstjes maken

Mijn weekend weg naar het zonnige Frankrijk is gecanceld, en in plaats van deze vrije dagen in te vullen met het opruimen van mijn mailbox besluit ik alles uit te zetten en als huiswerk van de coaching deze vragen te gaan beantwoorden. Dit deed ik vanuit de tuin in de zon tot ouderwets aan tafel met een tekenblok. Moodboards werden gemaakt en mijn kernwaarden besproken met vrienden. Ik ga alles wat ik leuk vind in mijn onderneming weer oppakken en de taken die ik niet leuk vind schrijf ik op.

Op advies van Dorine besluit ik hiervoor hulp te vragen bij andere familieleden en externen. Maar ik denk ook na over wat ik moeilijk vond de afgelopen jaren, welke activiteiten heb ik uitgesteld, hoe ben ik daarmee omgegaan en welke veranderingen zijn hierdoor gemaakt? Je komt er waarschijnlijk achter dat je daar niks aan hebt gedaan. Dan is het juist nu tijd om in te grijpen en je werk bij te gaan stellen.

Wat heb ik geleerd?

Dorine heeft mij geleerd om al mijn keuzes en interesses te structureren in korte en lange termijn. Door de sessies heen is gebleken dat creativiteit, optimisme en initiatief vermogen voor mij de belangrijkste eigenschappen zijn als ondernemer. Op korte termijn besluit ik daarom om mijn huidige onderneming: ‘Nova Flex Office’, het verhuren van kantoren, te professionaliseren. Door middel van het uitbesteden van taken (vragen van hulp!), kan ik mij meer gaan focussen op bijvoorbeeld de marketing, communicatie en sales.

Doen waar ik al jaren van droom!

Daarnaast ga ik starten met iets waar ik altijd al over heb gedroomd: een website maken met alle verborgen parels van Sardinië; de lekkerste gerechten, de onbekende routes en de puurste producten. Dus van ‘twijfelen of ondernemen wel iets voor mij is’, ga ik het juist uitbreiden naar een volgende onderneming. Door de focus te leggen op wat ik goed kan en leuk vind, kan ik beide businesses op de juiste manier managen. Hetgeen waar ik minder goed in ben, en dus niet leuk vind, besteed ik uit.

De andere tal van keuzes en mogelijkheden in het familiebedrijf houd ik in mijn achterhoofd voor de langere termijn. Eerst durven.

Dankzij Dorine ga ik weer plezier krijgen in mijn werk, en ga ik niet over 10 jaar zeggen: heb ik mijn droom werkelijk gemaakt? Ik ga nu pas mijn droom ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.